JEANNE LETH HANSEN


KONTANTHJÆLPSMODTAGERENS AGEREN I KONTANTHJÆLPSSYSTEMET
På mit første semester skrev jeg i samarbejde med 3 andre studerende et projekt om kontanthjælpsmodtagerens ageren i kontanthjælpssystemet, med fokus på det spændingsfelt der er mellem kontrol og hjælp.
Meningen med projektet var at stille skarpt på den proces som samfundet trækker individet igennem i forsøget på at gå fra kontanthjælpsmodtager til arbejdstager, samt hvordan individet oplever netop denne proces.
Dette projekt blev skrevet ud fra en socialkonstruktivistisk tilgang, hvor vi benyttede Pierre Bourdieus begreber; habitus, felt og kapital. Det var i projektet også relevant at se på social arv, hvor Morten Ejrnæs’ begreb om chanceulighed blev brugt, til at forstå sammenhængen mellem uddannelse og kontanthjælp, på baggrund uddannelsesniveau fra generation til generation.
Hvad opnåede jeg selv?
Jeg lærte at kommunikation mellem 4 studerende, kan være svært og fandt vigtigheden i at have kontakt til hinanden hele tiden. Især når man er fire som ikke kender hinandens styrker og svagheder. Derudover bevægede jeg mig også væk fra min interesse sfære, hvilket jeg kun tror har været sundt at prøve. Jeg fik derudover kendskab til Bourdieus teori og Ejrnæs' begreber.